Herbata czarna czy zielona? Odpowiedź nie jest taka oczywista. 0
Herbata czarna czy zielona? Odpowiedź nie jest taka oczywista.

Herbata czarna czy zielona? To pytanie, które bardzo często słyszymy w restauracji, kawiarni czy będąc gościem na przyjęciu. Najczęściej nasza odpowiedź wynika z tego na jaki smak napoju mamy aktualnie ochotę.  Mało kto bowiem wie, czym jeszcze poza drugą oczywistą cechą – kolorem – różnią się te dwa rodzaje najbardziej znanego naparu świata. 

Zarówno czarna jak i zielona herbata wytwarzane są z rośliny zwanej herbatą chińską. Do produkcji suszu wykorzystywane są jedynie jej szczytowe pączki oraz dwa listki rosnące pod nimi. Ich zbiorów najczęściej dokonuje się ręcznie, a tuż po zebraniu surowca zaczynają się różnice w procesie produkcyjnym obu rodzajów herbaty.  

Określenie „tuż po” nie zostało w poprzednim akapicie użyte przypadkowo. Liście i pączki, z których wyprodukowana ma być herbata zielona, poddawane są suszeniu bardzo szybko, zazwyczaj do godziny po zbiorze. Sprawia to, że smak powstającego z nich naparu jest nieznacznie zmieniony, przez to naturalny. Surowiec, z którego powstać ma czarna wersja naparu poddawany jest przed suszeniem procesowi fermentacji. Powoduje to głębszą barwę napoju oraz jej pełniejszy i bardziej wyrazisty smak i aromat.

Różnice występują również w procesie zaparzania herbaty czarnej i zielonej. W obu przypadkach musimy oczywiście zalać odpowiedni susz podgrzaną wodą, różna jednak – w zależności od rodzaju napoju - powinna być jej temperatura i czas trwania procesu. Czarną herbatę powinno się zalewać wodą o temp. 100 °C (czyli wrzącą), a parzenie powinno trwać od 3 do 5 minut. Do zaparzenia zielonej wersji naparu powinniśmy natomiast użyć wody w temp. od 60°C do 80°C, a proces nie powinien trwać dłużej niż 3 minuty. 

Czy różnice podczas produkcji i przygotowywania opisanych herbat wpływają na korzyści zdrowotne płynące z ich picia? Dawniej za najzdrowszą uważano herbatę zieloną, jednak obecne badania „in vitro” wskazują, że mimo występowania w herbacie zielonej i czarnej różnych związków zaliczanych do grupy antyoksydantów (którym zawdzięczamy ich zdrowotne właściwości) ich sumaryczne działanie w obu typach napoju jest równie silne. Oznacza to, że pozytywny wpływ na zdrowie dwóch najpopularniejszych rodzajów herbat jest porównywalny.

Mimo różnego procesu produkcji i parzenia, zarówno zielona jak i czarna herbata pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W związku z czym, o tym którą z nich wybierzemy powinny decydować wyłącznie nasze preferencje smakowe. W HealthyBE znajdziecie szeroką ofertę najwyższej jakości herbat, nie tylko czarnych i zielonych. 

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Chmura tagów
Promocje
Harmonia wydanie Marzec – Kwiecień 2021
Harmonia wydanie Marzec – Kwiecień 2021
12,99 zł 10,99 zł
szt.
Superfood Musli – Odporność  200 g
Superfood Musli – Odporność 200 g
9,99 zł 8,99 zł
szt.
Superfood Musli – Energia 200 g
Superfood Musli – Energia 200 g
9,99 zł 8,99 zł
szt.
Bezglutenowa granola z jagodami goji 320 g
Bezglutenowa granola z jagodami goji 320 g
14,99 zł 12,99 zł
szt.
Bezglutenowa granola z kakao 320 g
Bezglutenowa granola z kakao 320 g
13,99 zł 11,99 zł
szt.
Proteina z ryżu BIO 200 g
Proteina z ryżu BIO 200 g
25,99 zł 20,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium