
Święta takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc to dla wegetarian i wegan trudny okres, ponieważ większość tradycyjnych potraw które goszczą w ich czasie na naszych stołach zawiera mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy kilka przepisów dzięki którym nasi czytelnicy, którzy unikają tego typu produktów nie będą musieli głodować przy świątecznym stole.
Sałatka makaronowa
Jest to przepis na bardzo prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę, której bazą jest dowolny ugotowany makaron, nam danie to najlepiej smakuje z makaronem z czerwonej soczewicy marki Bartolini. Dla części współbiesiadników którzy nie stosują bezmięsnej diety możemy przygotować osobną porcję sałatki z dodatkiem pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy (około 150g).
Składniki:
- 250g ugotowanego makaronu\
- 5 okrągłych kawałków ananasa z puszki
- 3 ogórki konserwowe
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu (może być wegański)
- 1 łyżka jogurtu ( również może być wegański)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotowany makaron przekładamy do dużej miski.
- Ananasa i ogórki kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy.
- Pokrojone składniki łączymy z makaronem i mieszamy.
- Do składników dodajemy sól i pieprz.
- Na koniec do całości dodajemy zmieszany z jogurtem majonez i mieszamy tak aby składniki były równomiernie rozprowadzone.
- Sałatkę nadaje się do jedzenia w zasadzie od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Świąteczny smalec z fasoli
Kolejny prosty, szybki i przede wszystkim wegański przepis na danie doskonale nadające się na świąteczny stół. Fasolowy smalczyk podany ze świeżym pieczywem i kiszonym ogórkiem podbije podczas świąt nie jedno podniebienie.
Składniki:
- duża puszka białej fasoli
- cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego ( my użyliśmy dostępnego w naszym sklepie oleju kokosowego marki Foods by Ann)
- pół jabłka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni topimy i nagrzewamy olej.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy aż lekko się zarumieni.
- W międzyczasie obieramy jabłko i ścieramy je na dużych oczkach tarki.
- Gdy cebulka się podsmaży, dodajemy do niej starte jabłko i smażymy je jeszcze około 5 min.
- Fasolkę odsączamy( zostawić trzeba kilka łyżek zalewy, na wypadek gdyby pasta wyszła zbyt sucha ), przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
- Do rozgniecionej fasoli dodajemy jabłko i cebulę a następnie całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Jeśli pasta jest zbyt sucha można do niej dodać powstałą przy odcedzaniu zalewę.
Wegańska babka cytrynowa
Wielkanocne świętowanie nie może się obejść bez słodkości, dlatego przedstawimy nasz przepis na charakterystyczne dla tego święta, tradycyjne ciasto w wegańskiej odsłonie. Dzięki zastosowaniu ksylitolu ( na przykład ksylitolu marki AKA który znaleźć możecie w naszym sklepie ) zamiast cukru przepis ten będzie zdrowszy niż tradycyjna babka świąteczna.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 ml mleka sojowego
- 250 g ksylitolu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę.
- Do mąki dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, mleko sojowe, sok z cytryny i rozdrobnioną margarynę.
- Następnie korzystając z miksera mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przelewamy do natłuszczonej formy.
- Formę wypełnioną masą umieszczamy na środkowej szynie piekarnika i pieczemy babkę około 50-60 min w temperaturze 160 °C.
- Babkę po upieczeniu i wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.
Zdrowych i wesołych świąt oraz smacznych potraw na świątecznym stole życzy cały zespół HealthyBe.