Arabica czy Robusta - która kawa jest lepsza? 0
Arabica czy Robusta - która kawa jest lepsza?

Arabika i robusta to dwie nazwy, z którymi zetknął się chyba każdy, kto pije, czy nawet tylko kupuje kawę. Występują na jej opakowaniach, czasem wspólnie, a czasem osobno ( w tym przypadku często dodawany jest do nich dopisek „100%”). Mimo że spotykamy się z nimi często, mało kto wie co oznaczają i czego możemy się spodziewać po opisanych nimi ziarnach kawy. W dzisiejszym tekście wyjaśnię co oznaczają te tajemnicze terminy, co mówią o produkcie i czy oraz, jak wpłynąć powinny na nasz wybór podczas zakupów.

Surowcem, z którego zawsze, niezależnie od metody przygotowywana jest kawa są prażone, a następnie poddawane mieleniu (lub instantyzacji w przypadku kawy rozpuszczalnej) ziarna rośliny z rodzaju kawowiec. Ze 104 gatunków zaliczanych do tej grupy roślin, w celu pozyskania ziaren do przygotowania dodającego energii naparu, uprawiane są gównie dwa – Coffea arabica, czyli kawa arabska oraz Coffea canephora Pierre ex Froehner, którą nazywamy również kawą kongijską. W zależności od tego, która z wymienionych roślin dostarczyła ziaren, które nabywamy w sklepie, czy palarni podpisane będą one jako Arabika/Arabica ( w przypadku pierwszej) lub Robusta ( kiedy ziarna pochodzą od drugiej z wymienionych). Na rynku często spotkać można również mieszanki obu typów ziaren, często z informacją o ich procentowym w nich udziale. Czym, poza nazwą różnią się te dwa, należące do rodzaju kawowiec gatunki?

Robusta, jest gatunkiem, mającym zdecydowanie mniejsze wymagania środowiskowe oraz większą odporność na szkodniki w porównaniu do kawy arabskiej. Jej plantacje cechuje też znacznie wyższa wydajność niż w przypadku arabiki. W związku z tym kawa kongijska jest gatunkiem zdecydowanie łatwiejszym w hodowli. Uprawiana jest na całym świecie w regionach strefy międzyzwrotnikowej, ogromne jej plantacje znajdują się między innymi w Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Coffea arabica to roślina znacznie bardziej „wybredna”. Dobrych plonów dostarcza jedynie, gdy rośnie na plantacjach usytuowanych na wysokości od 1 do 2 tys. m n.p.m., w wilgotnym, tropikalnym klimacie i przy temperaturze z przedziału od 15 do 30 stopni Celsjusza. Warunki takie zapewnić mogą obszary takich państw, jak Brazylia, Etiopia, Indonezja, Jemen, tam też znajdują się największe plantacje kawy arabskiej.

Mimo że kawa kongijska jest gatunkiem dużo łatwiejszym i bardziej wydajnym w uprawie to arabika stanowi 70% upraw kawy na świecie. Wynika to z walorów smakowych przygotowywanego z jej ziaren naparu. Jest on znacznie delikatniejszy, łagodny i w zależności od odmiany wyczuwalny może być w nim korzenny lub czekoladowy posmak. Właściwości te sprawiają, że większość amatorów kawy preferuje właśnie ten rodzaj ziaren. Nie znaczy to, jednak, że robusta to kawa mniej smaczna lub gorsza, jej bardziej wyrazisty, gorzkawy i lekko cierpki smak również ma na świecie swoich wielbicieli. Napar przygotowany z ziaren kawy kongijskiej posiada też charakterystyczną, kawową piankę.

Ważnym aspektem różniącym ziarna arabiki i robusty jest też zawartość kofeiny. W przypadku tej pierwszej jest to około 1-1,5%, ziarna kawy kongijskiej zawierają jej znacznie więcej, bo, w zależności od odmiany od 2,7% do aż 4%. Przekłada się to na pobudzające właściwości naparu, kawa przygotowana z ziaren arabiki pobudzać będzie znacznie subtelniej, niż napar zaparzony z ziaren robusty.

Co ciekawe ziarna arabiki i robusty dość znacznie różnią się wyglądem co pozwala w prosty sposób rozpoznać, od której z roślin pochodzą. Ziarna kawy arabskiej są płaskie, bardziej podłużne oraz mają lekko zielonkawy kolor. Arabica ma, natomiast ziarna nieco mniejsze, bardziej owalne, o barwie w zależności od odmiany – od bladozielonej do szarawej, na ich powierzchni występuje też charakterystyczne pęknięcie w kształcie litery S.

Jak widać między robustą a arabiką występuje znacznie więcej różnic niż można byłoby się spodziewać. Wielbicielom łagodniejszego smaku zdecydowanie bardziej przypaść powinny do gustu ziarna arabiki, ci którzy preferują bardziej wyraziste doznania smakowe polubić mogą intensywny smak i aromat robusty. Kawa przygotowana z ziaren robusty zagwarantuje mocne i długotrwałe pobudzenie, które dla części amatorów czarnego naparu może być zbyt silne, warto wtedy sięgnąć po zawierające znacznie mniej kofeiny ziarna arabiki.  

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Chmura tagów
Promocje
Kawa ziarnista Pink Blend 250 g
Kawa ziarnista Pink Blend 250 g
31,99 zł 25,99 zł
szt.
Kawa ziarnista Brazylia 500 g
Kawa ziarnista Brazylia 500 g
74,99 zł 59,99 zł
szt.
Kawa ziarnista bezkofeinowa Blue Blend 500 g
Kawa ziarnista bezkofeinowa Blue Blend 500 g
76,99 zł 59,99 zł
szt.
Kawa ziarnista Pink Blend 500 g
Kawa ziarnista Pink Blend 500 g
58,99 zł 49,99 zł
szt.
Migdały w czekoladzie 50 g
Migdały w czekoladzie 50 g
7,99 zł 6,99 zł
szt.
Orzechy nerkowca w czekoladzie 50 g
Orzechy nerkowca w czekoladzie 50 g
7,99 zł 6,99 zł
szt.
Orzechy laskowe w czekoladzie 50g
Orzechy laskowe w czekoladzie 50g
7,99 zł 6,99 zł
szt.
Super shot Energia – Imbir i guarana 60 ml
Super shot Energia – Imbir i guarana 60 ml
4,99 zł 3,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium