Olej kokosowy - co warto o nim wiedzieć? 0
Olej kokosowy - co warto o nim wiedzieć?

Olej kokosowy - co warto o nim wiedzieć?

Olej kokosowy jest coraz częściej używany przez konsumentów ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz wiele właściwości. Jest on stosowany zarówno w przemyśle żywieniowym jaki i kosmetycznym. Jakie są powody tego trendu i co warto wiedzieć o oleju kokosowym?

Olej kokosowy jako produkt spożywczy

Olej kokosowy jest pozyskiwany z owoców palmy kokosowej, która rośnie powszechnie w ciepłych klimatach. Znaleźć ją można głównie w Afryce Zachodniej (Ghana), a także Azji Południowej (Indie, Sri Lanka) i Południowowschodniej (Malezja, Indonezja, Filipiny). Występuje on w różnych postaciach, takich jak ‘masło kokosowe, olej kokosowy pozyskiwany z kopry, olej kokosowy frakcjonowany oraz olej kokosowy ze świeżego miąższu’. Należy on do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią skoncentrowane źródło energii dla naszego organizmu, biorą udział w transporcie witamin A, D, E i K, które nie rozpuszczają się w wodzie lecz w tłuszczach. Nadaje się on wyśmienicie do smażenia gdyż jest odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu nie wydziela szkodliwych związków chemicznych po ogrzaniu. Badania wykazują, że jego spożycie może wspomóc walkę z rakiem, walkę z nadwagą oraz zmniejszyć aktywność biologiczną wielu chorobotwórczych bakterii i wirusów. Ponadto, zawiera on:

  • Witaminę E, która ma właściwości antyutleniające, chroni przed chorobami naczyniowo-sercowymi, a także gdy stosowana na skórę ma działanie antynowotworowe, foto-protekcyjne i uszczelniające skórę, 
  • Witaminę K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi, wspomaga zapobieganie osteoporozy i innych chorób cywilizacyjnych,
  • Żelazo niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Jest ono potrzebne do transportu i magazynowania tlenu w ludzkim organizmie, przemiany żywności w energię, a także wspomaga rozwój mięśni, mózgu i wielu innych tkanek,
  • Związki fenolowe, które ‘wykazują właściwości przeciwutleniające, hamują procesy starzenia komórek i zmniejszają ryzyko uszkodzenia DNA wywoływanego przez wolne rodniki tlenowe’

Olej kokosowy jako produkt spożywczy może być stosowany na wiele sposobów. Jest on powszechnie używany do smażenia, ale może być także używany jako zamiennik masła czy oleju do wypieków, a także do stworzenia własnej czekolady lub lodów wegańskich.

Olej kokosowy w kosmetyce

Poza szerokim zastosowaniem w kuchni, olej kokosowy jest równie popularny jako produkt do pielęgnacji włosów i ciała. Ma on właściwości ‘emoliencyjne i jest substancją praktycznie niealergizującą’. Dodatkowo dzięki zawartości witaminy E odżywia on oraz uszczelnia skórę. Dzięki tym właściwościom znajdziesz olej kokosowy w wielu produktach do pielęgnacji skóry oraz włosów. Jest on także powszechnie stosowany jako olejek do masażu.

Pielęgnacja włosów

W państwach Azjatyckich takich jak Sri Lanka, Nepal czy Indie olej kokosowy jest postrzegany jako dobrodziejstwo natury. Mieszkańcy tych państw od wieków używają tego produktu do pielęgnacji włosów, co jak się okazuje ma potwierdzenie w badaniach naukowych. Naukowcy wykazują, że regularne stosowanie oleju kokosowego na włosy może zapobiec ich wypadaniu, zredukować ich łamliwość oraz chronić przed ich przesuszaniem. Aby wykorzystać niezwykłe właściwości oleju kokosowego warto wybierać kosmetyki wzbogacone o ten składnik, lub stosować go bezpośrednio na włosy. Wystarczy rozmasować olej w rękach, aż zamieni się on w postać płynną, a następnie wmasować we włosy oraz skórę głowy i pozostawić na co najmniej pół godziny, a najlepiej na kilka godzin.

Pielęgnacja skóry

Olej kokosowy jest powszechnie znany jako produkt nawilżający, gdyż posiada on niezwykłą zdolność wiązania wody. Dodatkowo po nałożeniu na skórze bądź włosach tworzy płaszcz hydro-lipidowy, który wspomaga aktywne wchłanianie H20. Nie tylko zatrzymuje on wodę w najgłębszych warstwach skóry, ale także dzięki właściwościom bakteriobójczym zatrzymuję on przenikanie drobnoustrojów pod powierzchnią skóry. Posiada on także właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Badania wykazują, że może on być także stosowany w profilaktyce atopowego zapalenia skóry. Aby dodać ten produkt do swojej codziennej pielęgnacji, zalecamy zapoznanie się z szeroką ofertą produktów kosmetycznych, które zawierają go w swoim składzie. Sam w sobie jest on wysoko oleisty i wolno się wchłania, także stosowanie go samodzielnie bezpośrednio na cerę może wymagać wiele cierpliwości.   

Kontrowersje

Część ekspertów uważa, iż ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, olej kokosowy nie wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka, a wręcz przeciwnie może powodować wzrost poziomu cholesterolu, a nawet powodować występowanie miażdżycy, podobnie jak smalec czy inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jednakże, jak eksperci z portalu Poznajsięnatłuszczach.pl zaznaczają, zawarte w oleju kokosowym tłuszcze nasycone mają w większości budowę średnio-łańcuchową, czyli są to tzw. tłuszcze MCT, które nie wykazują właściwości szkodliwych dla organizmu.

Olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowanie, a także wiele pozytywnych właściwości. Pomimo wspomnianych kontrowersji, istnieje znacznie więcej badań, które wykazują pozytywne działanie tego produktu na zdrowie człowieka, a także kondycję włosów i skóry. To pokazuje, że warto korzystać z wyjątkowych walorów oleju kokosowego, ale tak jak ze wszystkim, nie należy go spożywać w nadmiarze.   

Źródła:

Mikołajczak, N. (2017). Olej kokosowy w diecie człowieka - wartość odżywcza i potencjalne korzyści zdrowotne. Journal of Education, Health and Sport. 7( 9). 

Szymańskia, R., Nowicka, B., Kruk, J. (2009). Witamina E – metabolizm i funkcje. Kosmos, problemy nauk biologicznych. Tom 58. Numer 1-2. Str. 199-220.

Harshman, S.G., Saltzman, E., Booth, S.L. (2014). Vitamin K: dietary intake and requirements in different clinical conditions. Curr Opin Clin Nutr Metab Care; 17(6):531-8.

Jędrzejczak, R. (2004). Żelazo i mangan w żywności. Rocznik Państwowego Zakładu Higieny. Vol 55.

Wszołek, K., Piotrowska, A. (2018). Polifenole roślinne w kosmetologii. Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki. Wyd Nauk TYGIEL, Lublin; 69-78. See [1]. p. 142.

Gode, V., Bhalla, N., Shirhatti, V. et al. (2011). Quantitative measurement of the penetration of coconut oil into human hair using radiolabeled coconut oil. J Cosmet Sci.; 63:27-31.

Mhaskar, S., Kalghatgi, B., Chavan, M. et al (2011). Hair breakage index: An alternative tool for damage assessment of human hair. J Cosmet Sci; 62:203-7. See [1] p. 140. See [1] p. 139.

Evangelista, M.T., Abad-Casintahan, F., Lopez-Villafuerte, L. (2014). The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double- -blind, clinical trial. Int J Dermatol; 53(1):100-8 See [2].

Jarosz, A. (2020). Olej kokosowy – nie dla serca? Dostępny z: https://poznajsienatluszczach.pl/2017/09/01/olej-kokosowy-dla-serca

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Chmura tagów
Promocje
Bezglutenowa granola z jagodami goji 320 g
Bezglutenowa granola z jagodami goji 320 g
14,99 zł 12,99 zł
szt.
Bezglutenowa granola z kakao 320 g
Bezglutenowa granola z kakao 320 g
13,99 zł 11,99 zł
szt.
Kawa ziarnista Pink Blend 1 kg
Kawa ziarnista Pink Blend 1 kg
108,99 zł 99,99 zł
szt.
Kawa ziarnista Yellow Blend 250 g
Kawa ziarnista Yellow Blend 250 g
28,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa ziarnista Pink Blend 250 g
Kawa ziarnista Pink Blend 250 g
31,99 zł 26,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium