Kurkuma – zaproś ją do swojej kuchni 0
Kurkuma – zaproś ją do swojej kuchn

Kurkuma zwana również ostryżem, szafranicą czy żółcieniem należy do rodziny roślin imbirowatych.  Uprawiana jest w krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie np. w Indonezji i Tajlandii. Dzięki pięknemu wyglądowi mogłaby pełnić funkcję ozdobną jednakże najcenniejsze jest jej kłącze rosnące pod ziemią. Ta znana od wieków bylina nie tylko nadaje potrawom smak i barwę ale też wpływa pozytywnie na zdrowie działając: przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie, żółciopędnie, ochronnie na komórki wątrobowe.

Kurkumina:

Za prozdrowotne właściwości odpowiedzialne są znajdujące się w kłączu ostryża związki polifenolowe czyli kurkuminoidy. Najbardziej aktywną i jednocześnie znaną z nich jest kurkumina.

Związek ten pobierany wraz z pokarmem odznacza się słabą biodostępnością co oznacza, że jest wchłaniany w małym stopniu, następnie szybko metabolizowany i wydalany. Przekłada się to na słabe oddziaływanie na organizm. Dlatego należy spożywać ją w połączeniu z substancjami zwiększającymi jej biodostępność  - takimi jak piperyna zawarta w pieprzu. Obecny w tej dobrze znanej przez nas przyprawie związek działa przeciwzapalnie, oczyszczająco oraz zmniejsza ryzyko insulinooporności,a co najważniejsze  - zwiększa biodostępność kurkuminy nawet o 2000%. Dlatego nie bójcie się dodać do rozgrzewającej herbaty z kurkumą szczypty pieprzu :)

Działanie kurkuminy:

Od wieków kurkumina była używana w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu, ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Związek ten:

  • działa przeciwzapalnie,przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco  - kurkumina redukuje stres oksydacyjny, zwalcza wolne rodniki, hamuje produkcję czynników prozapalnych,
  • działa ochronnie na komórki wątrobowe oraz wykazuje działanie żółciopędne – kurkumina zmniejsza stan zapalny, zapobiega chorobom wątroby. Związek ten pomaga w walce z zapaleniem dróg żółciowych (na tle miażdżycowym) oraz stymuluje woreczek żółciowy do uwalniania żółci,
  • działa pozytywnie na układ pokarmowy – kurkumina hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego przez co jest pomocna w leczeniu wrzodów żołądka. Uważa się, że długotrwałe przyjmowanie kurkumy zmniejsza zachorowalność na nowotwory, szczególnie przewodu pokarmowego,
  • hamuje reakcje autoimmunologiczne np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy,
  • pomaga w leczeniu cukrzycy, zmniejsza poziom cukru stymulując wydzielanie insuliny przez komórki Beta trzustki,
  • pomaga w leczeniu otyłości,
  • poprawia czynność układu sercowo-naczyniowego,
  • działa neuroprotekcyjnie.

Zaproś ją do swojej kuchni:

Możemy włączyć kurkumę do swojej diety poprzez:

  • dodawanie do potraw (np. do gotowanego ryżu), herbaty, koktajlu, jogurtu, kefiru, maślanki, owsianki,
  • przyjmowanie jej w postaci kapsułek

W ramach zachęcenia do włączenia kurkumy do swojej diety chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na przepyszną rozgrzewającą herbatę, idealną na zimne wieczory:

Składniki:

  • 250 ml czarnej herbaty
  • łyżka miodu, jeśli wolicie mniej słodką herbatę spokojnie możecie zmniejszyć tę ilość
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • duża szczypta czarnego, mielonego pieprzu
  • 3-4 plasterki cytryny

Wykonanie:

  1. Herbatę zaparzamy według przepisu producenta.
  2. Po wyjęciu torebki dodajemy pieprz i kurkumę.
  3. Gdy herbata nieco ostygnie dodajemy miód, mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
  4. Dodajemy plasterki cytryny.

I gotowe!

Podsumowanie:

Kurkuma w świecie kulinarnym cieszy się popularnością dzięki temu, że nadaje potrawom wyjątkowy wygląd, smak i zapach. Aż ¼ populacji spożywa ją w postaci przyprawy curry. Cenimy ją również za szerokie działanie prozdrowotne, szczególnie gdy spożywana jest w połączeniu z pieprzem. Zdrowa, zbilansowana i urozmaicona dieta wspomagana suplementacją kurkuminy pozwoli Wam cieszyć się zdrowiem, dlatego tez w naszym sklepie znajdziecie ją w postaci proszku, kapsułek czy w napoju.

Źródła:

Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health – Susan J.Hewlings and Douglas S.Kalma

Priyadarsini K.I. The chemistry of curcumin: From extraction to therapeutic agent.

Gupta S.C., Patchva S., Aggarwal B.B. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium